Редактор: e-mail: Кадър: БТВБившият премиер на България смята, че в момента България

...
Редактор: e-mail: Кадър: БТВБившият премиер на България смята, че в момента България
Коментари Харесай

Иван Костов: Няма ценова и икономическа криза, а само политическа

Редактор: 

e-mail: 

Кадър: БТВ

Бившият министър председател на България счита, че сега България не е в ценова или икономическа рецесия. Той даде мнението си в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" За ценова рецесия не може да се приказва в случай че няма двуцифрена инфлация. В Съединени американски щати и Германия да вземем за пример статистиката регистрира по-висока инфлация в сравнение с в България. В Съединени американски щати е 5,7 %, над 4 е в Германия, а в България през август растежът на цените беше 3,7. Това не значи, че няма мнения за огромните покачвания на цените на енергоресурсите и на енергийните съставни елементи в цените. Това е реалност, той се разисква доста съществено. Ако погледнем цените в Европейски Съюз, цените в България на горивата са измежду най-ниските, на електрическата енергия са в групата на най-ниските, същото се отнася и за газа. Газът е 20 % по-нисък у нас, поради връзката с азерския газ. Трябва да проявим схващане към българските производители на артикули и услуги, само че те не са в по-лошо конкурентно състояние във връзка с другите производители в Европейски Съюз. Тоест, при другите тези цени нарастват още повече ", сподели той.

" Още по-малко може да се приказва за икономическа рецесия. Тук към този момент има доста груба агитация, която е скъсала с всякаква икономическа просвета. Защото терминът икономическа криза го има, когато има две тримесечия спад надолу в Брутния вътрешен артикул. От второто тримесечие насам българският Брутният вътрешен продукт нараства. В този смисъл наклонността е България да излезе от депресивната фаза на цикъла и да влезе в напредък. Очаква се над 4 % напредък на Брутният вътрешен продукт тази година. Аз просто съм срещу преувеличенията. Бих мечтал през 1997-98 за месечна инфлация от 3,7 %, тъй като тогава беше в действителност двуцифрена. Бизнесът би трябвало да може да издържи, защото нашите цени на енергоресурсите са измежду най-ниските ", разяснява още Костов.

" Кризата е напълно друга. Тя е в политическата система. Имаме политическа рецесия - тежка, застойна, която се трансформира в институционална рецесия. Институционалната рецесия към този момент води до това институциите в България - и национални и локални, да действат все по-неадекватно. Дори има институции, които не носят никаква изгода, в противен случай - нанасят щета, като да вземем за пример прокуратурата, Комисията за защита на конкуренцията, ББР и така нататък В това е рецесията, както и в отстранения публичен спор, който към този момент не се води сред политиците, в обществото, не се търсят пресечни точки. 112-о място при свободата на словото приказва доста неприятно. Малко са островчетата, където може да се води спор. Бих откроил Демократична България, на която от самото начало тезата й беше, че би трябвало да има държавно управление, в което даже да няма свои представители, само че да има написани гаранции. Затова не мисля, че виновността би трябвало да се раздели сред всички по равно. Кой е отговорен, ще решат гласоподавателите, които или ще понижат доверието, или ще го усилят. Бих предизвестил да не се основаваме на социологическите проучвания, защото те не са потвърдили, че са доста точни. Много зависи от съчетанието, което ще направи гласоподавателя за това да избере кои да са партиите и кой президентът. Защото в случай че президентът, който избере гласоподавателя, е срещу разрушаването на модела ГЕРБ-ДПС, ще е доста мъчно да се сформира държавно управление, и назад - в случай че президентът е подготвен да изиграе доста съществена роля за това този модел да бъде разграден, и изключително да се извършат промените. Трябва да се извърши правосъдна промяна, това е наложително ", безапелационен бе някогашният министър председател.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР